TARİHÇE

1999 yılında, yıllar öncesine dayanan bir hayali gerçekleştirmek üzere ilk adımını atan Mustafa Erdoğan, eski adı Sultan’s of the Dance olan projenin tempolu çalışmalarını başlattı. Önce gazetelere ‘dançılar aranıyor” ilanları verildi. 750 kişi başvurdu. 750 aday arasından 90 genç seçildi ve bir buçuk yıl sürecek zorlu bir çalışma temposu başladı. Günde 8, zaman zaman 16 saat süren çalışmalar… Kostümler hazırlandı, müzikler tamamlandı. Estetik, egzersiz, dietisyen ve masaj uzmanları ile çalışıldı. Stretch ve yoga yapıldı. Çalışmalar halk dansları adımları, bale ve modern dans konularında yoğunlaştı. Dansçılar Anadolu ritmlerinin notasyonu konulu teorik dersler aldılar.

Ve 3 Mayıs 2001 tarihinde 3-4 gösteri için sahne alıp daha sonra yurt dışında sahnelenmesi planlanan gösterinin, aylar önce biletlerinin tükenmesi nedeni ile Türkiye’deki programının uzatılması kararı alındı. Anadolu Ateşi, 2002 yılında dünya turnesine başlayarak Almanya, Amerika, Arabistan, Arnavutluk, Avusturya, Azarbeycan, Belçika, Beyaz Rusya, Birleşik Arap Emirlikleri (Abu Dhabi, Dubai), Bosna Hersek, Bulgaristan, Cezayir, Çek Cumhuriyeti, Çin, Danimarka, Estonya, Filistin, Fransa, Güney Kore, Gürcistan, Hırvatistan, Hollanda, İspanya, İsrail, İsveç, İsviçre, İtalya, Japonya, Katar, Kazakistan, Letonya, Litvanya, Lübnan, Macaristan, Makedonya, Malezya, Meksika, Mısır, Polonya, Portekiz, Romanya, Rusya, Sırbistan, Sibirya, Slovakya, Slovenya, Suriye, Tunus, Ukrayna, Ürdün, Yunanistan gibi dünyanın birçok ülkesinde sanatseverlerle buluştu.

Anadolu’nun zengin kültürünü, dansın büyüsünü görsel bir şölenle sahnelere taşıyan Anadolu Ateşi Çin Halk Parlamento Binası’nda sahne alan ilk dans topluluğu oldu. Karadeniz Ereğli’sinde 400 bin kişi tarafından ayakta izlenen ve tek görkemli şölen olma özelliği ile Guiness Rekorlar Kitabına aday gösterilen Anadolu Ateşi, 2300 yıl sonra Bodrum Antik Tiyatrosu’nda sahne alan ilk dans topluluğudur. 3 Mayıs 2001 tarihinden bu yana yurtiçi ve yurtdışında yaklaşık 35 milyonu aşan izleyiciye ulaştı.